Hon Dumpstrar för miljön & för sin egna ekonomi!
Madeléne är en vän till mig, vi har aldrig träffats, men vår första kontakt med varandra var redan för 4 år sedan, när vi båda plussade till ett småsyskon och hittade till samma mammagrupp på Facebook. Under dessa fyra åren så har våra värderingar satts på prov och vi har insett att mycket av våra värderingar rimmar lika och att våra normer gör detsamma.
Madeléne driver Instagramkontot en_analyserande_ekonomi där hon öppet och ärligt delar sin vardag samt sin och mannens ekonomi med oss följare. Deras sparkvot är imponerande, deras livsstil lika så. Dom lever som jag drömmer. Madeléne och hennes man har lyckats pussla ihop livet så att deras barn inte ännu börjat på förskolan(5 och 3 år) -utan dom har sparat på föräldradagar och har valt högskolestudier samt arbete med obekväm arbetstid för att få det liv dom vill ha. Ändå så har dom tex lyckats köpa en av deras drömmål, en jacuzzi (som jag förövrigt har planer på att prova i sommar :P)

Madelénes Privata bild

Dumpstrat i ett år ungefär

Hur är det annorlunda att dumpstra på sommaren, mot vintern?
De flesta skulle väl säga värmen, det är större risk att en del varor inte klarar de högre temperaturerna. Man får vara mer uppmärksam, och göra egen bedömning på vad en tycker känns okej. Betydligt lättare att ta med allt om det är kylskåpskallt ute!
En annan grej som många kanske inte tänker på är ljuset. Det är ljust länge på kvällarna. Det är varmt så många kanske sover med dörrar/fönster öppna. Under sommarlov och semestertider är också fler folk vakna, sitter på sina balkonger eller går en promenad. Då kanske en vill dumpstra lite senare, särskilt om butiken ligger centralt

Slängs det olika saker beroende på årstid?
Inte några större skillnader. Lite vid olika högtider, tex julskinka, prinskorv och massa varianter av köttbullar. På sommaren kan det finnas mer kött för grilllsäsongen

Vad är Jackpot under dumpstringen? Och vilket känner du då ”oh nej inte mer” för?
Jackpot är väl skafferivaror, sånt som går att förvara länge. Sånt som inte alltid slängs för att det gått ut datum utan för att tex förpackningarna är knöliga eller skadade. Gillar även att hitta färska bär eller vindruvor, få frossa i sånt som är dyrare! Fina dyra köttbitar skulle väl många kalla jackpot, men vi är inga finsmakare i familjen, skulle hellre hitta tex fläskytterfile. Vanligare att dyrare köttbitarna är det som slängs. Det vi känner ”åh nej” för har ändras lite då och då. Förra våren och sommaren var det mycket frukt och grönt, speciellt bananer och påssallader.. Sen de började med svinnpåsar har det dock slängts minimalt så nu är det snarare jackpot! Bröd har också varit ”åh nej”, men senaste veckorna har även de minskat! Det har även hjälpt att vi nu har många runt oss som gärna tar emot mat – det gör att vi kan rädda sånt vi själva inte har plats för eller gillar!

Jag vet ju svaret på denna frågan, men, alla vill ju veta 😛 Är du inte orolig att ni ska bli sjuka av maten?
Vi har ätit dumpstrad mat i 15 månader utan att bli sjuka, så NEJ! En kommer väldigt långt på att Titta-Lukta-Smaka! Tänk tex vakuumförpackat kött som har över en månads datum – skulle det bli dåligt på några timmar? Verkligen inte… Mejeri slängs alldeles för snabbt.. Har använt massa olika produkter i månader efter. ”Rekordet” med mejeri är väl 7 månader gammal kvarg. Ingen som helst skillnad…

Finns det något som ni absolut inte tar?
Något vi däremot inte chansar med – är varor som passerat sista förbrukningsdag. Där vågar vi inte, eftersom det där kan handla om bakterier som inte går att se eller lukta sig till. Vi tycker det är dumt att chansa. Speciellt med tanke på barnen. Oftast handlar det om kyckling eller köttfärs. Har en tur slänger affärerna ut det samma kväll så en hinner få hem det! Men är det en dag över så tar vi inte. Vet att vissa gör det, där måste alla få göra sin egen bedömning.

Visst är det så att både du och din man dumpstrar? Både tillsammans och var för sig?
Yes, både jag och mannen dumpstar! Var jag som upptäckte ”fenomenet” men han var inte svår att få med sig. Allra första gången åkte vi ihop när vi hade barnvakt men sen började vi åka själva. Hade inte blivit många turer annars med tanke på barnen. Vi har inga problem med att åka själva.

Hur går det till då? Alltså rent krasst hur gör ni?
Vill börja med att tipsa om @dumpsterdivan podd #viärmaträddarna avsnitt 3 går hon igenom hur man dumpstrar, bra beskrivet!
Först och främst; Gråzonen kring dumpstring gäller OLÅSTA soptunnor/containrar som INTE är inhägnade! Inget fall har tagits upp i rätten gällande öppna. De få fall som ens har påbörjats har lagts ned. Googlar man går det att läsa både det ena och det andra, mycket gissningar!
Det viktigaste när man dumpstrar: Håll ordning! Skräpa inte ner! Riv inte upp påsar/säckar – knyt upp och knyt igen när du kollar igenom. Skräpar man ner blir det merjobb för personal och stor risk att de låser. Är det skräpigt när du kommer dit – städa ! Ser du någon annan riva i påsar – säg till! Endast då vi kan fortsätta rädda maten.

Gissningsvis, hur mycket pengar har ni sparat på att dumpstra?
Vi brukade ha en kostnad i matbutik på 4000-5000kr. Nu ligger den på ca 1000kr. Sen var det 1,5 år sedan, så priserna ändras ju lite. Sen har barnen växt och äter mer.. Gamla kostnaderna var även innan vi började tänka mer medvetet, så inte pressade. Inte helt jämförbart därav kanske.
Vad jag däremot vet är att vi äter dyrare mat nu. Om vi tänker på vad maten vi räddar hade kostat i butiken är summan säkert i alla fall 50% högre.. Räknar vi in allt vi räddat och gett bort, hade summan nog varit den dubbla… Hur mycket en sparar på att dumpstra beror därför på vad en har för matkostnader från start. Och givetvis hur mycket en hittar.

Med detta vill jag Tacka Madeléne för intervjun!

Madelénes Privata bild

Fyra råd till en nyfiken förstagångsdumpstrare.


Nr 1 – börja med att åka runt och kolla hur det ser ut kring dina butiker. Är det någon butik där det går att komma åt? Berätta för en vän om du vill ha någon med dig! Om ingen vill följa med på plats kanske det räcker att ha någon i telefon? Första gångerna kan det kännas nervöst, det är en vanesak!
.
Nr 2, hjälpmedel: Handskar (gärna som tål lite väta), kassar att packa i (vi älskar ikea då de ”står kvar öppna” på marken samt är lätta att tvätta vid behov) ficklampa (pannlampa är smidigt för att kunna jobba med båda händerna). Kan även vara bra att ha med några mindre plastpåsar (tex sparade brödpåsar) att kunna ha till eventuella förpackningar med något litet hål.
.
Nr 3 – Tid. Här är det lite upp till var och en. Vi är där ca 30 min efter affären stängt. Personalen vill ofta hem så snabbt som möjligt. Så vissa är ute tidigare. Andra väntar någon timme. Gör vad som passar dig!
.
Nr 4 – Varför dumpstrar du? Att ha ett svar på det tryggar oss ifall vi skulle möta någon som ifrågasätter. Kan du försvara vad du gör? Det sämsta man kan göra är att försöka springa därifrån. Förklara vad du gör och varför. När vi blev trygga med den punkten släppte all nervositet, speciellt med mängderna vi hittade vecka efter vecka. Finns inga tvivel kvar om att vi skulle vara dem som gör fel. Bedrövligt med allt svinn /Madeléne

Madelénes Privatabild

Skulle du våga Dumpstra? Kommentera gärna! ❤

Kram Budgetmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.