Godmorgon!
Jag pratar mycket om medvetenhet, medvetna val, inköp, liv, konsumtion osv.
Men jag tänkte att jag kanske skulle förklara var det innebär för mig, vad innebär medvetenhet?

Först vill jag nog ta en liten stund att berätta vad medvetenhet INTE betyder för mig.

Medvetenhet betyder inte:

*Att du aldrig köper ”fel” sorts mat
*Att du aldrig implulshandlar ett plagg
*Att du enbart väljer ekologiska/närproducerade varor
*Att du aldrig tar bilen
*Att du inte har ovanor
*Att du alltid behöver vara medveten

För allt detta här ovan, är rätt så mänskligt.
Tex så tycker jag absolut att vi borde ha mer respekt för vatten och uppskatta vattnet mycket mer än vad vi gör. Kanske skulle jag återanvända det som annars bara skulle åkt rakt ut i avloppet när vi spolar för att få en viss temperatur på det vi ska använda.
Men jag älskar och uppskattar dom få långa duscharna jag får till. Men i gengäld, duschar jag mer sällan, ca 2 gånger i veckan och sanningen är ju den att med små barn är det ytterst sällan man får dom där långduscharna som jag älskar så mycket, det blir kanske 2-4 ggr/mån
Här har jag alltså valt att kompensera min vattenförbrukning och gjort ett medvetet val.
Så mitt val att duscha är ett medvetet val, men det är kanske inte ett genom”rätt” tänk. Bäst hade ju varit 2 st in, skölj,tvåla, shamponera, skölj, ut – duschar i veckan.
Däremot är våra barns duschande inte det, dom leker och stojar under rinnande vatten när dom duschar, ibland är det bara vid 2 ggr/v och ibland är det 7ggr. Fördelen är ju dock den att dom duschar tillsammans 😉

Medvetna val betyder:

*Att du vet vad du gör och varför.

För mig är det så enkelt, du kan göra vilka val du vill, så länge du vet varför du gör dom.
För mig handlar det om att veta om och vara medveten om de konsekvenser som hör till ens handlande/agerande.
Vill jag köpa den största mjukglassen så gör jag kanske det.
Konsekvensen blir ont i magen eftersom jag är känslig mot laktos och lär behöva veta var en toalett är, konsekvensen blir säkert också att min nöjesbudget minskar betydligt eftersom jag bara budgeterat för en liten 10kr glass. Men så länge jag vet om allt detta och gör ett aktivt val – så är det också ett medvetet val.

Är inte alla val då medvetna?

Jo för dom flesta är det säkert det, sen finns det nog dom som aldrig tänker i dessa banorna, för att dom inte fått med det hemifrån. Då får man – om man vill- träna upp sig på det.
Jag har en såndär dålig ovana att när jag vet om att jag ska göra sämre val, då stänger jag ner, jag tänker inte och analyserar inte. Hela mitt ”medvetenhetscentra” kortsluter och jag agerar like there is no tomorrow… Inte jättecharmigt, men väldigt ärligt.

Kram Budgetmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.