Marcus är en av våra mer kända profiler inom placeringar på börsen. Han har skrivit 6 böcker om aktier och fondplaceringar. På fredagar håller han i den omåttligt populära fredagschatten.

Att Börsen är din spelplan det vet nog dom flesta som följer dig,
men vad var det som gjorde att du började intressera dig för börsen?  Vad
är det som har gjort att du nu är ett av dom största namnen i den svenska
branschen?

– Ekonomi har alltid varit en röd tråd i mitt liv. Aktier visade sig vara både intressant och givande, även om en del börskrascher var tuffa att gå igenom. Att ha ett sparkapital som kan garantera min frihet och trygghet är mycket viktigt för mig. Jag har blivit rätt känd inom aktier genom att jag jobbat i media och systematiskt samlat på mig kunskap, erfarenheter och byggt mitt varumärke under lång tid. Bara via aktiechatten på privataaffarer.se om fredagarna har jag svarat på ca 10000 frågor under de tio år vi kört den.

Om du skulle hjälpa någon av mina följare att öppna upp en hållbar
portfölj, vilka företag skulle du rekommendera dom att titta närmre på? Vad
är viktigt för dom att tänka på?

– Bli allmänbildad och lär dig lite om olika sektorer. Ta reda på vad som egentligen är hållbart och miljövänligt. Titta på bolagens historik över fem till tio år och leta efter bolag som över tid ökar vinsten per aktie. Värderingsmässigt just har många hållbara aktier som industribolaget Alfa Laval med vattenreningsprodukter för industrin och klimatreglingsbolaget Nibe högre värderingar än det historiska genomsnittet. För att inte tala om hur vindkraftsaktien Eolus Vind rusat i kurs. Kanske är det värt det för framtiden är ljus, kanske har stora kapitalflöden tryckt upp värderinganra för mycket.

Hur har din portfölj gått det senaste 10-15 åren? CAGR?
– Jag har en stor utdelningsportfölj med rätt låg risk, då en del av aktierna är högutdelare jag har istället för räntesparande. Jag snittar i vart fall drygt 10 procent om året över lång tid, vilket är nöjd med. Det dubblar kapitalet på sju år.

Jag har läst en del intervjuer med dig och dina böcker.
Jag upplever det som att du lever ett rätt så minimalistiskt liv där du
verkligen tar till vara på dom resurser som du har runt dig. Kan du berätta
lite mer kring hur du ”håller i pengarna”?

Jag har alltid varit lite dålig på att konsumera. Har helt enkelt saknat drivet att spendera, vilket jag är glad för. Jag vill bara köpa det jag verkligen vill ha eller behöver, för det mår jag bäst av. Tänk på att för varje ytterligare pryl du köper desto mindre tid har du för den. Bilar är kanske bästa exemplet, då du bara kan köra eller åka i en bil samtidigt. 95% av dygnet står en genomsnittlig bil stilla och inte används. Ju färre saker du har desto mer använder du det du har och därmed värdesätter det högre.

Vad har du för last som andra kanske skulle tycka är onödigt att
lägga pengar på, men som ger dig livskvalitet?

– Jag har nog ingen märkvärdig eller speciell last. Jag går på spa ganska ofta vintertid. Är jag utomlands går jag ut och äter två gånger om dagen, även om jag bor i lägenhet. Nu har jag investerat i bostad i Spanien, så jag kommer att kosta på mig en del resor dit framöver. 

Med detta tackar jag dig Marcus.
Marcus bloggar om aktier på hernhag.se

Kram Budgetmorsan ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.