Utan den som aldrig kan få nog”

Så står det på vår kylskåpsmagnet här hemma och jag har verkligen gillat den, den har fått mig att känna mig rik. Men sen började jag tänka lite. Ja helt ärligt började jag nog filosofera.

Vad är rikedom?

För mig finns det nog minst två olika slags rikedomar, den materiella och den emotionella rikedomen. Vilken är viktigast, ingen! Båda! För mig är båda precis lika viktiga. Jag tror ju inte att jag kommer bli lycklig av att vara rik på materiella saker, men jag tror inte heller att jag kommer vara lycklig om jag är kvar i ekorrhjulet och tjänar pengar åt någon annan, eller efter andra människors regler.

Förtydligande av rikedom?

Materiellrikedom

Här inne tänker jag att vi har Pengar och allt som helt enkelt allt du kan köpa för pengar. Helt enkelt saker som triggar vårt belöningssystem. Men även som sätter ramen för HUR vi kan leva vårt liv.

Emotionellrikedom

Under denna rubriken hittar vi kanske familj, vänner, inre balans. Helt enkelt saker som får oss att känna en inre ro och trygghet. Men även tillfreds med livet.

Behöver rikedom innebära överflöd?

Jag skulle vilja säga nej, men det handlar ju såklart om hur jag väljer att se på saken. Och här inser jag att även om jag ser på Materiell och emotionellrikedom som två olika slags rikedomar, så håller dom varandra i handen i min värld.
Finansiellt anser jag att jag är rik när jag har pengar så att man kan leva det liv jag vill leva, utan att behöva oroa mig. Och emotionell rikedom känner jag genom att leva sparsamt och äga min tid.

Hur mycket pengar behöver jag för att känna mig rik?

Ja först och främst så vill jag inte behöva arbeta. Så helt enkelt så behöver jag ta reda på hur mycket pengar jag behöver för att inte behöva arbeta mer.
Då behöver jag först ta reda på mina utgifter, om vi ponerar att vi bor kvar i detta huset, med ungefär likvärdig standard som vi har i dag. Så är våra kostnader ca 24.000kr/mån och då är allt inräknat med en höftning.

Hur blir jag då Rik?

Jag sparar 🙂
&
Jag drar ner på mina utgifter


Jag använde mig av rika tillsammans räknare och fick snabbt och lätt fram att vi borde spara ihop 3,600,000kr för att kunna leva som nu.
Om vi fortsätter i samma spartakt som nu, så kommer det att ta oss ca 21-30 år att nå dit.
Nu har vi enligt min planering bara 20 år på oss att spara ihop dom pengarna, det innebär att vi behöver öka vårt sparande.
Jag valde att öka vårt sparande från 7.000 kr i månaden till 11.000 kr i månaden.
Då kortades tiden ner till 16-22 år.
Vad hade då hänt om vi drog ner på våra kostnader i vardagen? Om vi istället för 24.000 kr i månaden skulle klara oss på 20.000 kr? Jo då kortas tiden ner ytterligare, då är vi ekonomiskt oberoende om 14-19 år.
Så genom att sänka våra utgifter med 4000 kr i månaden (när vi är ekonomiskt oberoende) och öka vårt sparande med 4000kr i månaden, så sänker vi hur lång tid det kan ta att bli ekonomiskt oberoende med ca 11 år.
Däremot står det överallt annars att 5,5 miljoner är ett bra mål att spara mot. Så ju mer pengar på kontot desto bättre antar jag 🙂

Äga min tid?

Ja jag vill äga min tid, där jag bestämmer när jag vill arbetar, om jag vill arbeta och vart jag vill arbeta. Jag vill kunna vara hemma med mina barn nu och det är jag ju, jag vill kunna gå i pension med min man om 24 år. Jag vill kunna känna att mina pengar arbetar för mig. Jag vill inte behöver kämpa för att överleva och jag vill verkligen leva!

Hur börjar du?

Ett tips kan vara att lyssna på Avanzabloggen och ”hur man bygger en utdelningsportfölj” klicka här för att komma dit.
Annars så gäller det väl bara att börja. Börja spara, sluta konsumera.

Kram Budgetmorsan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.