Vår familj består av mig, min man, J på 15 år och E på 12, L på 4 år och Z på 2 år. Nu har jag bestämt att vi ska under Juni, Juli och Augusti hålla oss på en matbudget motsvarande 500kr/veckan. Läs mer om mina tankar om varför här.

Hur mycket får en måltid kosta?!

Ja om vi ska äta för 500kr i veckan, är 6 personer så har vi ungefär 80kr var att äta för under en vecka. Det betyder att vi kommer att kunna äta för runt 12 kr dagen. Det låter lite…
MEN varannan vecka är vi bara två vuxna och två små barn – dessa veckorna blir ju både billigare och/eller vi har möjlighet att köpa på oss mat till nästkommande vecka.

Hur ska vi klara av att äta varierande?!

För det första, så behöver man inte äta så himla varierande, barnen får varierad kost i skolan första delen av juni och sista delen av Augusti, dom stora är dessutom hos sin mamma varannan vecka där dom får annan sorts mat – där är deras variation. Nu kommer dom ju inte vara i skolan under sommaren vilket iof. Varken jag, min man eller dom små barnen är speciellt kräsna när det gäller mat, sen är ju matlagning något jag tycker är väldigt roligt och jag vill gärna själv påstå att jag är rätt så duktig på att trolla i köket och att koka soppa på en spik är en specialitet jag har 🙂 Men det är klart att skolan inte är under sommaren skapar lite större påfrestning på budgeten, än jag först tänkte, kul! Ännu större utmaning!
Min tanke är först och främst att vi äter frukost, lätt lunch, frukt och/eller glass samt en middag. Men variation skapar man ju med fantasin.

Frukost

Till frukost så kommer vi att äta fil och flingor, mackor eller gröt. Jag räknar med att varje portion får kosta runt 1 kr, det funkar om man äter gröt och hembakt bröd. Vi kommer kunna ha frukt i från träd som vi plockat och vi kommer kunna variera med div pålägg efter vad som varit på extrapris. Som ni säkert inser så är 1 kr per måltid inte riktigt hållbart och det kommer säkert att landa på runt 5 kronor för frukosten. Mycket handlar om vad man har hemma sedan tidigare 🙂

lunch

Lunchen kommer vara väldigt snarlik frukosten just för att jag verkligen inte tycker att man behöver två stora mål mat på en dag. Lunchen kommer bestå av Sallader från trädgården säkert många gånger med något protein från gårdagens kvällsmat. Många gånger kommer säkert Lunchen bestå av kräm, just nu är det rabarberkräm vi äter mycket, sen kommer det bli jordgubbskräm och förhoppningsvis även plommonkräm. Jag har en liten våtdröm om att jag kommer kunna göra aprikoskräm av aprikoser jag tagit hemma hos min systerdotter 😀 Äppelkräm och päronkräm kan man också försöka sig på. Jag provade att göra päronkräm förra sommaren tror jag. Det var en rätt annorlunda upplevelse, inte äckligt men inte riktigt gott heller. Finns ens äppelkräm? Nu svävade jag iväg lite. Tanken är med andra ord att hålla luncherna väldigt billiga och försöka äta sådant som vi själva odlar eller som vi kan plocka i naturen. Lunchen får kosta runt 5 kronor

middag

Grillat, Soppor, Grytor, Gratänger You name it. Man kan verkligen skapa hur mycket som helst med hur lite som helst, allt handlar om fantasin. Vi handlar ju mycket när saker är billigt och sedan gör jag oftast storkok och ofta blir det 2 storfamiljsmiddagar och 1 lillafamiljenmiddagar när jag lagar storkok. Middagen kommer med stor sannolikhet hamna runt 10 kr och det kan/får inte kosta mycket mer.
Chiliconcarne med linser, bönor, krossade tomater, vatten, buljong och kryddor kan drygas ut i oändlighet, i men rivna morötter. Ju mer ersättning för kött du har i, ju billigare blir det såklart. Köttet har vi köpt billigt och plockat upp från frysen. 2 extra buljongtärningar i maten skapar extra fyllighet.
Grillad kycklingfié med ris och en schyss sås på krossade tomater, basilika, chili och lite honung kommer du långt på, kycklingfilen är också inköpt när det är extrapris 😉
Att dryga ut maten med linser, bönor och grönsaker är det absolut största och bästa tipset jag kan ge!

mellanmål

Att det krävs mellanmål på sommaren är ett fakto, åtminstone hemma hos oss. Vattenmelon, isglass, macka, vanlig-glass, paj, kräm eller frukt något behövs och detta styrs av vad säsongen erbjuder och vad vi kommer ihåg.

tips i vardagen

Vatten! Ge vatten en aktiv plats i ditt hem! Både i din matlagning men även som måltidsdryck.
Överät inte! Vi behöver inte alls så mycket mat som vi ger vår kropp! Det handlar inte om att svälta utan att ge kroppen vad den behöver inte villhöver!
Knäckebröd! Alltså Knäckebröd är underskattat! Ställ fram varsett knäckebröd till maten som komplement tillsammans med en schysst sallad!
Dumpstra! Det är inte för alla och det är helt OK, men om du känner för att prova så lovar jag att du kommer bli förvånad över vad som finns där i soporna. Jag själv dumpstrar inte, även om jag varit iväg några gånger. Men jag uppskattar verkligen maten jag får från dom i min närhet som gör det och kommer och ger mig det dom själva inte har användning för 🙂
Få med hela din familj i detta! Det funkar inte om du själv säger vad som gäller och dom andra kommer sura hela månaden/sommaren, det är inget roligt!
Våga prova nya saker!

En reaktion på ”500 kr i veckan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.