Hej på er!
Jag tänkte att jag skulle starta igång mitt första tema här på bloggen. Nämligen ett av de första stegen in i vuxenlivet – att flytta hemifrån. Men jag tänkte börja lite innan dess, till där och då där man funderar på att man snart ska flytta hemifrån, när man funderar på vad det kommer innebära, vad man kommer kunna behöva och vad man kan/bör tänka på. Saker som folk sagt till mig eller som jag önskar att någon sagt.

Jag tänker att vi utgår från att du i nuläget bor i ditt föräldrahem och att du har en egen inkomst, hur liten eller stor den är, är just ni irrelevant och mycket beror på om du pluggar och mycket beror också på om du pluggar på Gymnasiet eller på Högskola. Vi kan börja här! OM du kan bo i ditt föräldrahem när du pluggar och du redan nu börjar fundera på hur du kan spara pengar och få dina pengar att växa, BO KVAR DÄR DU BOR – om du kan och får. Jag delade ett inlägg på Instagram om hur ett studielån hade kunnat växa under den tiden jag pluggade (2 år), om jag hade kunnat bo hemma, slippa betala någon hyra och investera mina pengar i aktier och sedan låta dom pengarna vara i 6 år. Jag hade på dessa 6 åren haft en vinst på ca 58.000 kr. Det blev några heta diskussioner om detta, då vissa tyckte att det var alldeles fel att använda pengarna på det viset – jag personligen kan tycka att det är fel att supa upp pengarna, men vi är alla olika antar jag. Dock tycker jag absolut att man ska vara en del av studentlivet och supa upp en del av pengarna! Den delen av ens liv kommer inte tillbaka och den var galet rolig!

Låt oss punkta upp några råd.
* Spara minst 50% av din inkomst! – Oavsett vad din inkomst är nu, så spara så mycket du bara kan! Om du har en fast månadslön så kan du spara lika mycket som det skulle kosta dig att bo i eget med allt från hyra till mat försäkringar, övriga räkningar och fortsatt sparande!
*Spara både i Aktier/fonder och på ett sparkonto (med ränta!).
*Börja redan nu söka efter en hemförsäkring som kan passa dig. Ofta är det bättre med en högre självrisk, detta kommer du att klara eftersom du bygger upp din buffert i ett sparkonto. Välj till drulleförsäkring istället för tilläggsförsäkringar på alla prylar som du kommer köpa nytt nu. Det kommer bli billigare i längden.
* Gör upp en plan – vilka saker kan du tänka dig att köpa second hand? Vilka saker behöver du verkligen och vilka saker kan du få av vänner och familj?
*Köp det du vill ha! Spara hellre till den dyrare varan du vill ha än att nöja dig med den mindre dyra, det är i regel mer värt det eftersom du får det du vill ha. Men glöm inte att fundera på VARFÖR du vill ha den dyrare varan. Jag personligen köper den dyrare varan och jag förväntar mig att den har en längre livslängd än den billigare.
* Fundera på vad du lägger dina pengar på, vilka laster har du idag som du inte kommer vilja ha när du bor i egen lägenhet? Börja arbeta bort dom nu.
* Önska dig Hållbara presenter i gåvor:
-En gjutjärnsgryta
-Kolstålspannor
-Metallredskap till köket
-Skärbrädor i trä
-Den servisen du önskar och vill ha – det finns ingen mening med att köpa en billig på Ikea som du egentligen inte vill ha. Tänk PPA!
– Brandvarnare, filt och släckare.
– En cykel.
* Planera dina köp, ofta kommer både midsommar-, sommar-, höstrea, Blackfriday och Singelsday och för att inte tala om mellandagsrean. Vet du att du vill ha något, ha is i magen och köp det när det är så billigt som möjligt!Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.