Jag nämnde på Budgetmorsans instagram hur enormt mycket jag tycker om appen dreams – har du inte den och du behöver en spark i baken för att komma igång med ditt sparande, skaffa den! 🙂 Här finns diverse funktioner som gör ditt sparande, lite enklare. Det finns till exempel olika ”triggers”, appen drar vissa förutbestämda summor för olika orsaker, tex finns det en som heter ”fimpa ciggen” den drar 45 kr/dag, denna dragningen märker jag knappt av och det är skönt att känna hur mycket man kan spara bara genom att inte röka! Man kan även ”chippa in” pengar rent allmänt om man vill spara lite extra och man kan snabbspara genom att välja något man sparat in på till förmån för sparet, t.ex. ”hade med lunchlåda”. Det som är bra med Dreams är dels att den har en sparränta (till skillnad från dom flesta sparkonton som är kopplade till ens privatkonto) även om den ”bara” är på 0,1% och dels att det är en riktig bank och att det tar 1-2 bankdagar att föra över pengarna från appen till ditt konto, så det finns inte direkt utrymme för impulsköp (vilket jag ofta föll för förr).

I skrivande stund har jag sparat ihop 36 628 kr, så nu har jag precis skapat ett nytt sparkonto hos nordax bank ab, jag valde sparkonto Xtra och sedan har jag tagit ut 10.000 kr från Dreams som jag ska sätta in här, som ett slags kortsiktigt sparande, med kortsiktigt menar jag under 5 år. Räntan här är 0,95% och den bästa räntan jag har kunnat hitta i skrivande stund. För att få pengarna att växa så är det såklart fonder eller aktier som är det som gäller, men dom måste man i regel ha is i magen med och satsa på långsiktigt sparande. Jag menar, räntan på mitt nya sparkonto är ”bara” 95kr per år, men det är fortfarande mer än 10 kr per år som jag fick hos dreams, dock är 10 kr mer än 0kr som man får på vanligt konto 🙂

10.000 kr ska jag slänga in i utdelningsaktier från Dreamskontot, sedan ska jag även lägga till 10.000 från mitt vanliga konto. Så sammanlagt ska jag köpa utdelningsaktier för 20.000 kr. Detta kommer jag dock vänta med tills mitten av Februari, dels för att det sägs att det ska komma en svacka igen och dels för att enligt statistiken så är det billigare att handla i mitten av månaden – jag har själv inte gjort någon direkt undersökning om detta stämmer eller inte, så ta det med en nypa salt – det gör jag.

När jag tänker på att jag i mitten av februari har ett privatsparande som är 30.000 kr så blir jag väldigt stolt, när jag sedan tänker på att jag vet hur jag får mina pengar att växa så blir jag tacksam och jag hoppas, att när jag ser att mina pengar växer, så blir jag taggad till att spara mer! Utöver mitt privatsparande (som varken är privat eller personligt eftersom jag delar med mig av infon till er och är gift, så allt mitt är hans ovv) så sparar jag och min man tillsammans för en gemensam buffert, både i Avanza med div. aktier, men även genom ett buffertsparande på ett vanligt, icke räntegivande konto. Jag är stolt över hur mycket kunskap och hur vi valt att lägga om våra prioriteringar!

Jag kan tänka mig att för vissa av er så känns det väldigt långt bort att kunna spara ihop till 30.000kr och att för vissa av er så känns 30.000 kr som något man slarvar bort i sömnen. Så är det ju, vi är alla olika, med olika förutsättningar och mål. Det är på det viset och det är helt OK att det är på det viset. Det jag tycker är viktigt är HUR vi väljer att handhålla med dom pengarna som vi äger och har! Och att vi lär oss hur vi på bästa sätt kan förvalta våra pengar! Alla bäckar små heter det ju och så är det verkligen och tack vare dreamsappen och min lillebror så har jag nu kommit igång med mitt sparande på riktigt.

I år har jag som mål att spara 100.000 kr genom dreamsappen och mitt nya sparkonto. Då får jag lov att räkna in dom 10.000 som jag ska sätta in där från Dreams. Så ett mer korrekt mål är att jag ska spara 90.000 kr i år.

Har du något sparmål iår? Vad?


Såhär ser dreamsapp ut (Nu har jag tagit ut 10.000kr). En trevlig funktion appen har är sina citat på förstasidan!

Kram Budgetmorsan

En reaktion på ”Sparande!

  1. Jag förstår inte hur man använder appen ihop med en budget? Jag förstår att den är super om man har sin vanliga lön kvar på kontot/en större summa pengar varje månad utan enskilt mål utan för spenderande totalt. Men jag ser inte hur den går ihop med en budget? Nu är ju i och för sig vår budget rätt extrem kanske då vi har separata konton för alla olika delar vilket innebär att vi aldrig har pengar på kortet, de flyttas över vid köp å resterande flyttas tillbaka. I budgeten är alla pengar dessutom öronmärkta och snålt beräknat. Finns inger utrymme för att lite pengar kan dras här och där – det skulle märkas direkt och saknas. Så jag är nyfiken på hur du får appen att fungera med en budget? Om du vill förklara lite tydligare. Summan är dessutom stor, hur kan det inte märkas om du lever efter en budget? Min tanke har därför varit att den mer passar personer som inte har stenkoll på pengarna

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.