För någon dag sedan fick jag frågan på min instagram om jag alltid varit snål. Jag svarade enkelt att.

Snål har jag aldrig varit. Däremot har jag alltid varit kostnadseffektiv. Jag har alltid haft prismedvetenhet men jag har sällan haft pengar över när månaden är slut.

För mig är det en stor skillnad mellan att vara snål och att vara kostnadseffektiv. Så vad står dom olika sakerna för, enligt mig.

Snål – en snål person är ovillig att ge, det spelar ingen roll om det är saker, tid, pengar eller energi. Snåla människor är i regel egoistiska ut i fingerspetsarna och deras enda fokus är att komma dit dom vill. En snål människa behöver nödvändigtvis inte vara en elak människa, men hen har nog väldigt svårt för att var en vänlig. Det finns ingen mening med att blanda ihop adjektivet med verbet, enligt mig snål är något du är. Att snåla är något du gör. Oavsett om det är av egen fri vilja eller på grund av att du måste.

Kostnadseffektiv – en kostnadseffektiv person (KEp)vet vad saker och ting är värda och hur mycket hen är villig att ge. Det handlar inte om snålhet när en KEp inte vill betala det sagda priset (eller ja oftast inte iaf) utan om medvetenhet. En KEp lämnar gärna ett köp mitt i om det rör sig om galna summor. En KEp har många gånger en hög känsla för rätt och fel och en mängd envishet. En KEp ifrågasätter i regel ofta priser, om så bara ett frimärke. En KEp har inga problem med att vara givmild och bjuda eller att betala höga summor pengar, så länge varan är värd pengarna.

Hur jag ser mig själv när det gäller ekonomi och spendering:

 • Tillfrisknad shopaholic (återfall förväntas!)
 • Medveten om min okunnighet
 • Nyfiken
 • Ambitiös
 • KEp
 • Målinriktad(nästan styrd)
 • Prismedveten
 • Hungrig
 • Eftertänksam

Dagens fråga:

Hur ser du på dig själv när det kommer till ekonomi?

Kram /Budgetmorsan

En reaktion på ”Snål vs. Kostnadseffektiv.

 1. Jag anser att jag är kostnadseffektiv och har alltid varit. Dock har jag många gånger fått höra att jag är snål och då alltid fått försvara mig själv. Jag tycker att jag är givmild när det gäller andra, tex barnen men när det gäller att köpa saker till mig själv anser folk att jag är snål. Jag ser det nog bara mer som att jag är ointresserad av att köpa saker. Däremot håller jag inte med dig om beskrivningen på snåla människor, och jag tycker nog inte heller att man är snål bara för att man inte vill ge av sin tid. Alla lägger nog tid på saker de anser vara viktiga oavsett om man är snål eller inte. Alla har också rätt att lägga sin tid på det man själv vill. För visst vore det fruktansvärt om man var tvungen att lägga tid på sånt som en inte anser vara värt? Ungefär som att betala för något som är alldeles för dyrt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.